Hvad Er JPEG?

19/10/2020 10:35
Billede: Jumpstory

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPEG er måske det mest anvendte filformat, når vi taler digitale billeder. Komprimeringen af filerne gør dog, at JPEG-billeder kan have en dårligere kvalitet, end hvis du gemmer dine billeder i andre formater.

Kendetegn ved JPEG

I forhold til mange andre filformater, der kan anvendes til billeder, er det især filstørrelsen på en JPEG-fil, der slår igennem som en af de helt store fordele - og kendetegn ved filmformatet.

En JPEG-fil fylder som regel mellem to og seks MB, alt efter hvor stort billedet er - altså hvor mange pixels det indeholder.

Her har JPEG-filer en meget mindre størrelse, end flere andre billedformater. Det gør også, at kvaliteten er komprimeret, Så det kan hurtigt blive et spørgsmål om kvalitet eller størrelse og hastighed, når man skal vælge filformat til sine billeder.

JPEG er en forkortelse, som står for Joint Photographic Experts Group. JPEG-standarden kom i 1992 og stillede specifikke krav til billederne. 

Et billede i dette format kan understøtte op til 16.777.216 farver ved hjælp af en 8-bit RBG-vfarvemodel. Størrelsen på en JPEG-fil understøtter billeder op til en størrelse på 65.535 x 65.535.

I forhold til mange andre filformater, der er udviklet til billeder, der reducerer JPEG-filer størrelsen på billedet med op til 75%. Det giver altså nogle udfordringer i forhold til kvaliteten, hvis du ønsker billedet vist eller udskrevet i et større format.

Sammensætningen af JPEG-filen gør dog stadig, at det er det mest anvendte filformat, når det kommer til billeder - især fordi langt hovedparten af dem bruges online.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. find et stort udvalg af elektronik lige fra bluetooth headsets til keyboards, mobiltelefon til ældre, bilradioer og utallige andre ting til dine hverddags behov eller professionelle elektronikbehov.

Flere indlæg

Hvad betyder RAW? Få den fulde forklaring her!

20/12/2022 11:32
Billede: canva.com

RAW er en filtype som typisk fylder mindre end andre filtyper, såsom JPEG eller PNG, fordi de ikke er blevet behandlet eller komprimeret på samme måde. Dette gør RAW-filer ideelle til at redig…

Hvad er en Crop Sensor?

05/12/2022 11:03
Billede: canva.com

En Crop Sensor er mindre end den standard 35mm størrelse, og giver en ny form for beskæringsfaktor til de fotos du tager med dit kamera.

Typisk beskærer en crop sensor kanterne på dine billed…

Hvad er super 35?

01/03/2022 11:24
Billede: canva.com

Super 35 er navnet på et filmformat som hyppigst bliver brugt i forbindelse med optagelser til store spillefilm.

Som navnet indikerer, bruger Super 35 den samme standard som normalt 35 mm fil…

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…