Hvad Er JPEG?

19/10/2020 10:35
Billede: Jumpstory

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPEG er måske det mest anvendte filformat, når vi taler digitale billeder. Komprimeringen af filerne gør dog, at JPEG-billeder kan have en dårligere kvalitet, end hvis du gemmer dine billeder i andre formater.

Kendetegn ved JPEG

I forhold til mange andre filformater, der kan anvendes til billeder, er det især filstørrelsen på en JPEG-fil, der slår igennem som en af de helt store fordele - og kendetegn ved filmformatet.

En JPEG-fil fylder som regel mellem to og seks MB, alt efter hvor stort billedet er - altså hvor mange pixels det indeholder.

Her har JPEG-filer en meget mindre størrelse, end flere andre billedformater. Det gør også, at kvaliteten er komprimeret, Så det kan hurtigt blive et spørgsmål om kvalitet eller størrelse og hastighed, når man skal vælge filformat til sine billeder.

JPEG er en forkortelse, som står for Joint Photographic Experts Group. JPEG-standarden kom i 1992 og stillede specifikke krav til billederne. 

Et billede i dette format kan understøtte op til 16.777.216 farver ved hjælp af en 8-bit RBG-vfarvemodel. Størrelsen på en JPEG-fil understøtter billeder op til en størrelse på 65.535 x 65.535.

I forhold til mange andre filformater, der er udviklet til billeder, der reducerer JPEG-filer størrelsen på billedet med op til 75%. Det giver altså nogle udfordringer i forhold til kvaliteten, hvis du ønsker billedet vist eller udskrevet i et større format.

Sammensætningen af JPEG-filen gør dog stadig, at det er det mest anvendte filformat, når det kommer til billeder - især fordi langt hovedparten af dem bruges online.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. find et stort udvalg af elektronik lige fra bluetooth headsets til keyboards, mobiltelefon til ældre, bilradioer og utallige andre ting til dine hverddags behov eller professionelle elektronikbehov.

Flere indlæg

Hvad betyder blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kamerae…

Hvad er et objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed …

Hvad er en pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixel…

Hvad er vidvinkel?

16/10/2020 12:18
Billede: Pixabay

Vidvinkel er objektiver, der har en bred billedvinkel. Vidvinkel objektiver kan dermed få mere med i billedet, end de traditionelle objektiver kan.

Skåret helt ind til benet, så er vidvinke…

Hvad betyder overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Hvad betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede: Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din…