Hvad Er Et Objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed og hastighed, som du kan tage dine billeder med.

Du hører derfor også objektiverne blive omtalt som kameralinse eller bare linsen, men de hedder nu altså et objektiv. Der findes mange forskellige former for objektiver, som hver især har hver deres fordele og ulemper.

Sådan vælger du det rette objektiv

Det er derfor ikke lige meget, hvilket objektiv du vælger, når du skal tage billeder af noget bestemt. Dit valg af objektiv har nemlig meget at sige i forhold til, hvordan dine billeder bliver.

På objektiverne ser du en række tal, som meget vel kan forvirre de fleste, første gang de står og skal tage billeder. Her angiver tallene objektivets brændvidde og blænde.

Brændvidden viser objektivets evne til at komme tæt på de ting, som du vil tage billeder af. Brændvidden er afstanden mellem selve billedsensoren i kameraet og den yderste linse i objektivet. Brændvidden på objektiverne er altid angivet i millimeter. 

Så når du ser et objektiv, hvor der f.eks. står 50 mm, 24-70 mm eller 70-200 mm, så er det altså brændvidden, der er angivet her.

Næste tal der er angivet op objektivet, er blænden. Blænden er altid angivet i 100-dele. Så når du f.eks. ser f/4, f/5 eller f/2.8, så er det blænden på objektivet, der er angivet her.

De fleste objektiver har derudover features som billedstabilisering og andet, der er med til at give bedre billeder.

Husk altid at sikre dig, at objektivet passer til dit kamera, for det er ikke alle objektiver, der kan bruges til alle kameraer - heller ikke selvom de er lavet af samme fabrikant.

Tak for støtten

Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af elektronik i alle genrer. Se eksempelvis deres udvalg af alt lige fra en internet forstærker til et smart gaming tastatur eller måske et nyt sæt apple AirPods.

Flere indlæg

Hvad betyder RAW? Få den fulde forklaring her!

20/12/2022 11:32
Billede: canva.com

RAW er en filtype som typisk fylder mindre end andre filtyper, såsom JPEG eller PNG, fordi de ikke er blevet behandlet eller komprimeret på samme måde. Dette gør RAW-filer ideelle til at redig…

Hvad er en Crop Sensor?

05/12/2022 11:03
Billede: canva.com

En Crop Sensor er mindre end den standard 35mm størrelse, og giver en ny form for beskæringsfaktor til de fotos du tager med dit kamera.

Typisk beskærer en crop sensor kanterne på dine billed…

Hvad er super 35?

01/03/2022 11:24
Billede: canva.com

Super 35 er navnet på et filmformat som hyppigst bliver brugt i forbindelse med optagelser til store spillefilm.

Som navnet indikerer, bruger Super 35 den samme standard som normalt 35 mm fil…

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…