Hvad Er Et Objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed og hastighed, som du kan tage dine billeder med.

Du hører derfor også objektiverne blive omtalt som kameralinse eller bare linsen, men de hedder nu altså et objektiv. Der findes mange forskellige former for objektiver, som hver især har hver deres fordele og ulemper.

Sådan vælger du det rette objektiv

Det er derfor ikke lige meget, hvilket objektiv du vælger, når du skal tage billeder af noget bestemt. Dit valg af objektiv har nemlig meget at sige i forhold til, hvordan dine billeder bliver.

På objektiverne ser du en række tal, som meget vel kan forvirre de fleste, første gang de står og skal tage billeder. Her angiver tallene objektivets brændvidde og blænde.

Brændvidden viser objektivets evne til at komme tæt på de ting, som du vil tage billeder af. Brændvidden er afstanden mellem selve billedsensoren i kameraet og den yderste linse i objektivet. Brændvidden på objektiverne er altid angivet i millimeter. 

Så når du ser et objektiv, hvor der f.eks. står 50 mm, 24-70 mm eller 70-200 mm, så er det altså brændvidden, der er angivet her.

Næste tal der er angivet op objektivet, er blænden. Blænden er altid angivet i 100-dele. Så når du f.eks. ser f/4, f/5 eller f/2.8, så er det blænden på objektivet, der er angivet her.

De fleste objektiver har derudover features som billedstabilisering og andet, der er med til at give bedre billeder.

Husk altid at sikre dig, at objektivet passer til dit kamera, for det er ikke alle objektiver, der kan bruges til alle kameraer - heller ikke selvom de er lavet af samme fabrikant.

Tak for støtten

Til sidst vil vi hurtigt takke avXperten for deres støtte til dette indlæg. På deres webshop kan du finde et stort udvalg af elektronik i alle genrer. Se eksempelvis deres udvalg af alt lige fra en internet forstærker til et smart gaming tastatur eller måske et nyt sæt apple AirPods.

Flere indlæg

Hvad betyder blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kamerae…

Hvad er en pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixel…

Hvad er JPEG?

19/10/2020 10:35
Billede: Jumpstory

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPE…

Hvad er vidvinkel?

16/10/2020 12:18
Billede: Pixabay

Vidvinkel er objektiver, der har en bred billedvinkel. Vidvinkel objektiver kan dermed få mere med i billedet, end de traditionelle objektiver kan.

Skåret helt ind til benet, så er vidvinke…

Hvad betyder overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Hvad betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede: Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din…