Hvad Er En Pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixels, hvor hver enkelte pixel viser en bestemt farve, så du får vise billederne med de farver, som de enkelte elementer derpå har.

Sådan fungere pixels

Pixels er små dioder, der afgiver et bestemt lys - altså farve, når der er tale om billeder på en skærm. Her angiver opløsningen, for eksempel 1920 x 1080 antallet af pixels fordelt på bredde gange højde.

Helt skåret ind til benet, så er antallet af pixels antallet af små farveprikker, der til sammen udgør billedets farvel. Jo flere pixels du tager et billede med, jo mere detaljeret kan dit billede blive, uden at det fremstår grynet og sløret. 

Kravene til antallet af pixels kommer an på, hvor stor en skærme eller printformat dit billede skal vises på. Jo større visning, jo flere pixels har du brug for, for at dit billede stadig står skarpt.

Når du tager billeder, så skal du som udgangspunkt bruge minimum otte megapixel - altså 8.000.000 pixels, for at du kan printe ud i 13 x 18 cm, hvis billedet stadig skal stå skarpt.

Det er altid en gode ide at være opmærksom på, hvad du tager billeder til, så du rammer det nødvendige antal pixels i dit billede. Derudover er det en god ide også at vælge filformat ud fra, hvad billedet skal bruges til.

Når du skal se, hvor mange pixels en skærm har, så tager du skærmens opløsning, f.eks. 1920 x 1080 og ganger de to tal med hinanden. Resultatet deraf er, hvor mange pixels den pågældende skærm har. En fuld HD-skærm har f.eks. 2.073.600 pixels. Det svarer til lidt over to megapixels.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af elektronik på deres store webshop. Som eksempel kan du fx finde smarte powerbanks til opladning af diverse enheder mens du er på farten, se deres udvalg lige her: https://www.avxperten.dk/powerbank/.

Flere indlæg

Hvad betyder blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kamerae…

Hvad er et objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed …

Hvad er JPEG?

19/10/2020 10:35
Billede: Jumpstory

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPE…

Hvad er vidvinkel?

16/10/2020 12:18
Billede: Pixabay

Vidvinkel er objektiver, der har en bred billedvinkel. Vidvinkel objektiver kan dermed få mere med i billedet, end de traditionelle objektiver kan.

Skåret helt ind til benet, så er vidvinke…

Hvad betyder overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Hvad betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede: Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din…