Hvad Er En Pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixels, hvor hver enkelte pixel viser en bestemt farve, så du får vise billederne med de farver, som de enkelte elementer derpå har.

Sådan fungere pixels

Pixels er små dioder, der afgiver et bestemt lys - altså farve, når der er tale om billeder på en skærm. Her angiver opløsningen, for eksempel 1920 x 1080 antallet af pixels fordelt på bredde gange højde.

Helt skåret ind til benet, så er antallet af pixels antallet af små farveprikker, der til sammen udgør billedets farvel. Jo flere pixels du tager et billede med, jo mere detaljeret kan dit billede blive, uden at det fremstår grynet og sløret. 

Kravene til antallet af pixels kommer an på, hvor stor en skærme eller printformat dit billede skal vises på. Jo større visning, jo flere pixels har du brug for, for at dit billede stadig står skarpt.

Når du tager billeder, så skal du som udgangspunkt bruge minimum otte megapixel - altså 8.000.000 pixels, for at du kan printe ud i 13 x 18 cm, hvis billedet stadig skal stå skarpt.

Det er altid en gode ide at være opmærksom på, hvad du tager billeder til, så du rammer det nødvendige antal pixels i dit billede. Derudover er det en god ide også at vælge filformat ud fra, hvad billedet skal bruges til.

Når du skal se, hvor mange pixels en skærm har, så tager du skærmens opløsning, f.eks. 1920 x 1080 og ganger de to tal med hinanden. Resultatet deraf er, hvor mange pixels den pågældende skærm har. En fuld HD-skærm har f.eks. 2.073.600 pixels. Det svarer til lidt over to megapixels.

Tak for støtten

Til sidst takker vi avXperten for deres støtte til dette indlæg. Find et gigantisk udvalg af elektronik på deres store webshop. Som eksempel kan du fx finde smarte powerbanks til opladning af diverse enheder mens du er på farten, se deres udvalg lige her: https://www.avxperten.dk/powerbank/.

Flere indlæg

Hvad betyder RAW? Få den fulde forklaring her!

20/12/2022 11:32
Billede: canva.com

RAW er en filtype som typisk fylder mindre end andre filtyper, såsom JPEG eller PNG, fordi de ikke er blevet behandlet eller komprimeret på samme måde. Dette gør RAW-filer ideelle til at redig…

Hvad er en Crop Sensor?

05/12/2022 11:03
Billede: canva.com

En Crop Sensor er mindre end den standard 35mm størrelse, og giver en ny form for beskæringsfaktor til de fotos du tager med dit kamera.

Typisk beskærer en crop sensor kanterne på dine billed…

Hvad er super 35?

01/03/2022 11:24
Billede: canva.com

Super 35 er navnet på et filmformat som hyppigst bliver brugt i forbindelse med optagelser til store spillefilm.

Som navnet indikerer, bruger Super 35 den samme standard som normalt 35 mm fil…

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…