Hvad Betyder Overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Overeksponeringen på billedet kan ødelægge billedet, så det er vigtigt, at du får styr på din eksponering - især i de rammer hvor du kan kontrollere belysningen eller har mulighed for at indstille dit kamera efter lysforholdene.

Det skaber overeksponering

Selve belysningen og mængden af lys på dit billede er et sammenspil mellem blænden og lukkeren. Blænden er selve åbningen i objektivet, der sender lyset ind på kameraets sensor, mens lukkeren er hvor længe blænden står åben, når du klikker på udløseren.

Blænden opgøres i hundrededele og angives f.eks. som f/2,8, f/4,0 eller f/5,6. For hvert trin du går op, bliver lysmængden halveret. 

Tager du billeder med en langsom lukketid, så bliver der sluppet meget lys ind, mens det modsatte er tilfældet, når du tager billeder med en hurtig lukketid.

Du kan altid se på billedet, om der er tale om overeksponering. Er hudfarven for lys, eller er detaljerne og farvedybden på billedet udvasket og sløret, så er der tale om, at billedet er overeksponeret. 

Når du rammer en veleksponering, skal dit billede gerne være "pænt" i farverne, hvor de lyse farver ikke er for lyse, mens de mørke farver ikke er for mørke. 

Hvis du ikke har et kamera, hvorpå du kan justere indstillingerne for blænden og lukketiden, så er det vigtigt, at du tager billeder efter lysforholdene, så du for eksempel ikke tager billeder i skarp sollys, eller tager billeder mod lyset.


Flere indlæg

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…

Hvad betyder blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kamerae…

Hvad er et objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed …

Hvad er en pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixel…