Hvad Betyder Overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Overeksponeringen på billedet kan ødelægge billedet, så det er vigtigt, at du får styr på din eksponering - især i de rammer hvor du kan kontrollere belysningen eller har mulighed for at indstille dit kamera efter lysforholdene.

Det skaber overeksponering

Selve belysningen og mængden af lys på dit billede er et sammenspil mellem blænden og lukkeren. Blænden er selve åbningen i objektivet, der sender lyset ind på kameraets sensor, mens lukkeren er hvor længe blænden står åben, når du klikker på udløseren.

Blænden opgøres i hundrededele og angives f.eks. som f/2,8, f/4,0 eller f/5,6. For hvert trin du går op, bliver lysmængden halveret. 

Tager du billeder med en langsom lukketid, så bliver der sluppet meget lys ind, mens det modsatte er tilfældet, når du tager billeder med en hurtig lukketid.

Du kan altid se på billedet, om der er tale om overeksponering. Er hudfarven for lys, eller er detaljerne og farvedybden på billedet udvasket og sløret, så er der tale om, at billedet er overeksponeret. 

Når du rammer en veleksponering, skal dit billede gerne være "pænt" i farverne, hvor de lyse farver ikke er for lyse, mens de mørke farver ikke er for mørke. 

Hvis du ikke har et kamera, hvorpå du kan justere indstillingerne for blænden og lukketiden, så er det vigtigt, at du tager billeder efter lysforholdene, så du for eksempel ikke tager billeder i skarp sollys, eller tager billeder mod lyset.


Flere indlæg

Hvad betyder blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kamerae…

Hvad er et objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed …

Hvad er en pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixel…

Hvad er JPEG?

19/10/2020 10:35
Billede: Jumpstory

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPE…

Hvad er vidvinkel?

16/10/2020 12:18
Billede: Pixabay

Vidvinkel er objektiver, der har en bred billedvinkel. Vidvinkel objektiver kan dermed få mere med i billedet, end de traditionelle objektiver kan.

Skåret helt ind til benet, så er vidvinke…

Hvad betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede: Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din…