Hvad Betyder Overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Overeksponeringen på billedet kan ødelægge billedet, så det er vigtigt, at du får styr på din eksponering - især i de rammer hvor du kan kontrollere belysningen eller har mulighed for at indstille dit kamera efter lysforholdene.

Det skaber overeksponering

Selve belysningen og mængden af lys på dit billede er et sammenspil mellem blænden og lukkeren. Blænden er selve åbningen i objektivet, der sender lyset ind på kameraets sensor, mens lukkeren er hvor længe blænden står åben, når du klikker på udløseren.

Blænden opgøres i hundrededele og angives f.eks. som f/2,8, f/4,0 eller f/5,6. For hvert trin du går op, bliver lysmængden halveret. 

Tager du billeder med en langsom lukketid, så bliver der sluppet meget lys ind, mens det modsatte er tilfældet, når du tager billeder med en hurtig lukketid.

Du kan altid se på billedet, om der er tale om overeksponering. Er hudfarven for lys, eller er detaljerne og farvedybden på billedet udvasket og sløret, så er der tale om, at billedet er overeksponeret. 

Når du rammer en veleksponering, skal dit billede gerne være "pænt" i farverne, hvor de lyse farver ikke er for lyse, mens de mørke farver ikke er for mørke. 

Hvis du ikke har et kamera, hvorpå du kan justere indstillingerne for blænden og lukketiden, så er det vigtigt, at du tager billeder efter lysforholdene, så du for eksempel ikke tager billeder i skarp sollys, eller tager billeder mod lyset.


Flere indlæg

Hvad betyder RAW? Få den fulde forklaring her!

20/12/2022 11:32
Billede: canva.com

RAW er en filtype som typisk fylder mindre end andre filtyper, såsom JPEG eller PNG, fordi de ikke er blevet behandlet eller komprimeret på samme måde. Dette gør RAW-filer ideelle til at redig…

Hvad er en Crop Sensor?

05/12/2022 11:03
Billede: canva.com

En Crop Sensor er mindre end den standard 35mm størrelse, og giver en ny form for beskæringsfaktor til de fotos du tager med dit kamera.

Typisk beskærer en crop sensor kanterne på dine billed…

Hvad er super 35?

01/03/2022 11:24
Billede: canva.com

Super 35 er navnet på et filmformat som hyppigst bliver brugt i forbindelse med optagelser til store spillefilm.

Som navnet indikerer, bruger Super 35 den samme standard som normalt 35 mm fil…

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…