Hvad Betyder Blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kameraet. 

Det er altså mængden af lys, der reguleres via blænden, der kan betegnes som en åbning i objektivet. Blænden har meget at sige i forhold til, om du får den korrekte belysning på dine billeder.

Forstå blændens betydning for dine billeder

De fleste objektiver har en blænde på 4 eller 5.6. Du finder dog også en del med 2.8. Det er som regel disse tre blændetal, som langt de fleste amatørfotografer kommer til at bruge, når de tager billeder. Du kan dog få blændetal hele ned fra 1.4 og op til 22.

Blænden angives i 100-dele, så der står altid f/ foran blændetallet. F.eks. f/2.8 eller f/4. Blændetallet bliver halveret for hvert trin på skalaen. Så lysmængden der lukkes ind er f.eks. halv så lille ved 5.6 end ved 2.8. 

Tallet for blænden bliver udregnet vis objektivets brændvidde divideret med blændeåbningens effektive diameter. Tager du billeder med en brændvidde på 50 mm, mens du har en blændeåbningsdiameter på 12,5 mm, så får du et blændetal på 4 - altså f/4.

Ved at regulere mængden af lys styrer blænden dybdeskarpheden på dine billeder. Her er dybdeskarpheden større, hvis du tager billeder med en mindre blænde. 

Skal du derimod tage billeder af noget i bevægelse, så er det en god ide at tage billeder med en høj blænde - f.eks. 2.8, da det slipper mere lys ind via objektivet. Ulempen her er dog, at du gerne skal tæt på for at få en god dybdeskarphed, da den som udgangspunkt er mindre, når du tager billeder med en stor blænde.

Tak for støtten

Vi takker til sidst avXperten for støtten de har bidraget med til dette indlæg. Hos avXperten finder du en webshop fyldt med alverdens elektronik til ethvert behov. Se eksempelvis deres store udvalg af radioudstyr, hvor du b.la. finder et smart stereoanlæg, højttalere og måske endda et par walkie talkies til ungernes lege.

Flere indlæg

Hvad er et objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede: Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed …

Hvad er en pixel?

19/10/2020 10:46
Billede: Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixel…

Hvad er JPEG?

19/10/2020 10:35
Billede: Jumpstory

JPEG er et billedformat. Formatet er især velegnet til billeder til hjemmesider. Filen kan nemlig blive komprimeret, så den ikke fylder så meget, hvilket kan gøre hjemmesiden hurtigere.

JPE…

Hvad er vidvinkel?

16/10/2020 12:18
Billede: Pixabay

Vidvinkel er objektiver, der har en bred billedvinkel. Vidvinkel objektiver kan dermed få mere med i billedet, end de traditionelle objektiver kan.

Skåret helt ind til benet, så er vidvinke…

Hvad betyder overeksponeret?

16/10/2020 11:03
Billede: Jumpstory

Overeksponeret betyder, at der er alt for meget lys på et billede. Billedet er derved overbelyst, hvilket giver en dårligere detaljegrad i selve billedet, fordi der er for meget lys på billedet.

Hvad betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede: Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din…