Hvad Betyder Blænde?

19/10/2020 11:13
Billede: Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kameraet. 

Det er altså mængden af lys, der reguleres via blænden, der kan betegnes som en åbning i objektivet. Blænden har meget at sige i forhold til, om du får den korrekte belysning på dine billeder.

Forstå blændens betydning for dine billeder

De fleste objektiver har en blænde på 4 eller 5.6. Du finder dog også en del med 2.8. Det er som regel disse tre blændetal, som langt de fleste amatørfotografer kommer til at bruge, når de tager billeder. Du kan dog få blændetal hele ned fra 1.4 og op til 22.

Blænden angives i 100-dele, så der står altid f/ foran blændetallet. F.eks. f/2.8 eller f/4. Blændetallet bliver halveret for hvert trin på skalaen. Så lysmængden der lukkes ind er f.eks. halv så lille ved 5.6 end ved 2.8. 

Tallet for blænden bliver udregnet vis objektivets brændvidde divideret med blændeåbningens effektive diameter. Tager du billeder med en brændvidde på 50 mm, mens du har en blændeåbningsdiameter på 12,5 mm, så får du et blændetal på 4 - altså f/4.

Ved at regulere mængden af lys styrer blænden dybdeskarpheden på dine billeder. Her er dybdeskarpheden større, hvis du tager billeder med en mindre blænde. 

Skal du derimod tage billeder af noget i bevægelse, så er det en god ide at tage billeder med en høj blænde - f.eks. 2.8, da det slipper mere lys ind via objektivet. Ulempen her er dog, at du gerne skal tæt på for at få en god dybdeskarphed, da den som udgangspunkt er mindre, når du tager billeder med en stor blænde.

Tak for støtten

Vi takker til sidst avXperten for støtten de har bidraget med til dette indlæg. Hos avXperten finder du en webshop fyldt med alverdens elektronik til ethvert behov. Se eksempelvis deres store udvalg af radioudstyr, hvor du b.la. finder et smart stereoanlæg, højttalere og måske endda et par walkie talkies til ungernes lege.

Flere indlæg

Hvad betyder RAW? Få den fulde forklaring her!

20/12/2022 11:32
Billede: canva.com

RAW er en filtype som typisk fylder mindre end andre filtyper, såsom JPEG eller PNG, fordi de ikke er blevet behandlet eller komprimeret på samme måde. Dette gør RAW-filer ideelle til at redig…

Hvad er en Crop Sensor?

05/12/2022 11:03
Billede: canva.com

En Crop Sensor er mindre end den standard 35mm størrelse, og giver en ny form for beskæringsfaktor til de fotos du tager med dit kamera.

Typisk beskærer en crop sensor kanterne på dine billed…

Hvad er super 35?

01/03/2022 11:24
Billede: canva.com

Super 35 er navnet på et filmformat som hyppigst bliver brugt i forbindelse med optagelser til store spillefilm.

Som navnet indikerer, bruger Super 35 den samme standard som normalt 35 mm fil…

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…