Hvad Betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede:Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din ISO på dit kamera, påvirker, hvor lysfølsom kameraets sensor er. Indstillingen af din ISO har dermed noget at sige i forhold til, hvilken lukketid du gerne vil skyde med.

Fordele og ulemper ved ISO

For det meste er standardindstillingen for ISO typisk på 100. ISO kan dog udvides til meget, meget mere på de kameraer, der tillader dig manuelt at indstille dets ISO.

Når du fordobler din ISO, så fordobler du også det lysindtag, der kommer, når du tager billedet. Man kan dermed fristes til at tro, at man bare skal knalde op for ISO'en, da man så kan tage billeder i rum med en mørk belysning.

Det er dog ikke helt så nemt, for kameraets senror skal forsøge at kompensere for det manglende lys i rummet, når du tager billedet. Skal sensoren det, så vil du opleve, at der kommer støj på billedet.

Når du har ISO-støj på et billede, vil det være grumset og uskarpt. Det er derfor vigtigt, at du får taget billeder med så lav en ISO som muligt, da en for høj ISO vil give ISO-støj på dine billeder.

Som udgangspunkt skal du dermed altid forsøge at tage billeder med en ISO på omkring 100 til 200. Jo mere du skruer op for ISO'en, jo mere vil du se billedstøj og pixels på dine billeder. 

Gør dig derfor altid den tjeneste, at du tester indstillingen af din ISO, inden du skyder løs med billederne, især hvis du tager billeder indendørs under en dårlig belysning.

Vi siger til sidst tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Hos avXpertens webshop finder du et af Danmarks største udvalg af elektronik samt tilbehør hertil. Se eksempelvis deres udvalg af smarte bluetooth høretelefoner, hvor du også kan finde de populære Apple AirPods.

Flere indlæg

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede:canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede:Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede:Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…

Hvad betyder blænde?

19/10/2020 11:13
Billede:Pixabay

Blænden er den åbning i objektivet, der styrer, hvor meget lys der kommer ind, når du tager et billede. Blænden styrer her, hvor meget lys der kommer ind via objektivet og ind på sensoren i kamerae…

Hvad er et objektiv?

19/10/2020 10:59
Billede:Pixabay

Et objektiv er er den optiske linse, som du sætter på dit kamera, når du tager billeder. Objektivet styrer her, hvor meget lys sensoren i kameraet bliver eksponeret for, samt hvilken dybdeskarphed …

Hvad er en pixel?

19/10/2020 10:46
Billede:Pixabay

En pixel er en af de mange små prikker eller punkter, der sammen med de øvrige pixels danner billedet eller den grafik, som du får vist på en skærm.

Et billede består af en lang række pixel…