Hvad Betyder ISO?

13/10/2020 12:36
Billede: Jumpstory

ISO er blandt de indstillinger på et spejlreflekskamera, der kan hjælpe dig med at få den korrekte belysning på dine billeder. ISO styrer her lysfølsomheden. 

Hvordan du indstiller din ISO på dit kamera, påvirker, hvor lysfølsom kameraets sensor er. Indstillingen af din ISO har dermed noget at sige i forhold til, hvilken lukketid du gerne vil skyde med.

Fordele og ulemper ved ISO

For det meste er standardindstillingen for ISO typisk på 100. ISO kan dog udvides til meget, meget mere på de kameraer, der tillader dig manuelt at indstille dets ISO.

Når du fordobler din ISO, så fordobler du også det lysindtag, der kommer, når du tager billedet. Man kan dermed fristes til at tro, at man bare skal knalde op for ISO'en, da man så kan tage billeder i rum med en mørk belysning.

Det er dog ikke helt så nemt, for kameraets senror skal forsøge at kompensere for det manglende lys i rummet, når du tager billedet. Skal sensoren det, så vil du opleve, at der kommer støj på billedet.

Når du har ISO-støj på et billede, vil det være grumset og uskarpt. Det er derfor vigtigt, at du får taget billeder med så lav en ISO som muligt, da en for høj ISO vil give ISO-støj på dine billeder.

Som udgangspunkt skal du dermed altid forsøge at tage billeder med en ISO på omkring 100 til 200. Jo mere du skruer op for ISO'en, jo mere vil du se billedstøj og pixels på dine billeder. 

Gør dig derfor altid den tjeneste, at du tester indstillingen af din ISO, inden du skyder løs med billederne, især hvis du tager billeder indendørs under en dårlig belysning.

Vi siger til sidst tak til avXperten for deres støtte til dette indlæg. Hos avXpertens webshop finder du et af Danmarks største udvalg af elektronik samt tilbehør hertil. Se eksempelvis deres udvalg af smarte bluetooth høretelefoner, hvor du også kan finde de populære Apple AirPods.

Flere indlæg

Hvad betyder RAW? Få den fulde forklaring her!

20/12/2022 11:32
Billede: canva.com

RAW er en filtype som typisk fylder mindre end andre filtyper, såsom JPEG eller PNG, fordi de ikke er blevet behandlet eller komprimeret på samme måde. Dette gør RAW-filer ideelle til at redig…

Hvad er en Crop Sensor?

05/12/2022 11:03
Billede: canva.com

En Crop Sensor er mindre end den standard 35mm størrelse, og giver en ny form for beskæringsfaktor til de fotos du tager med dit kamera.

Typisk beskærer en crop sensor kanterne på dine billed…

Hvad er super 35?

01/03/2022 11:24
Billede: canva.com

Super 35 er navnet på et filmformat som hyppigst bliver brugt i forbindelse med optagelser til store spillefilm.

Som navnet indikerer, bruger Super 35 den samme standard som normalt 35 mm fil…

Hvad er forskellen på Full Frame og Crop Sensor? Få svaret!

30/06/2021 12:39
Billede: canva.com

I dette indlæg, får du svaret på hvad forskellen er på de to forskellige termer "Full Frame" og "Crop Sensor".

Full Frame, er et begreb som beskriver "det fulde billede", altså en sensor som …

Hvad er Street Photography? Få svaret her

28/06/2021 15:11
Billede: Pexels.com

Er du lige begyndt med at tage billede med dit nye kamera og undrede dig  over genren Street photography? I dette indlæg vil jeg kort forklare, hvad det er. Find svaret forneden. …

Er en indbygget blitz nødvendigt?

23/06/2021 08:53
Billede: Pexels.com

Er du ved at kigge på dit første kamera og står i fasen hvor du enten skal vælge det ene eller det andet. Den eneste forskel er at på det ene kamera er der indbygget blitz og det andet er uden,…